Dubbel podium voor NXT Racing op Spa ondanks flinke crash

Na een droom debuut in de Ford Fiesta Sprint cup ging NXT Racing als kampioenschapsleider door naar het tweede raceweekend van het seizoen op het legendarische circuit Spa Francorchamps in de Belgische Ardennen. Met goed vertrouwen vertrokken Youri Verswijveren en Jorn Boertien naar België.

De eerste vrije training werd gereden door Jorn Boertien. Vroeg in de ochtend was de baan nog koud en helaas kwam Jorn hier na enkele ronden achter. De achterbanden waren nog niet helemaal op de juiste temperatuur en dit zorgde er voor dat Jorn met een harde dreun in de vangrail belandde. Na 3 rondjes rustig het tempo opvoeren was de training al voorbij. Dit geeft wel weer aan hoe verradelijk Spa, maar ook zeker de Ford Fiesta, kan zijn als het nog koud is. Gelukkig was Jorn oke, wat helaas niet gezegd kon worden van de auto.

De Fiesta werd op een afsleepwagen terug gebracht naar het team waarna het harder werken begon. De monteurs gingen gelijk aan de slag en ook Jorn verruilde zijn racepak voor zijn monteurspak. Naast wat plaatwerk schade was helaas bijna alles aan de linker voorwielophanging kapot en moest er dus veel gesleuteld worden. Met maar weinig tijd tussen vrije training 1 en 2 was het noodzaak dat er dus doorgewerkt moest worden. En dit lukte. Met een fantastische teamprestatie van de monteurs was de auto klaar voor de tweede training, die Youri opzich zou nemen. Helaas was de auto nog niet ideaal, reden we op oude banden en konden we weinig proberen qua afstellingen. Het weekend begon niet al te best..

Voor de kwalificatie was de auto weer in top vorm en zaten er twee hagel nieuwe slicks onder de auto om zo een goede kwalificatie te rijden. Jorn nam de kwalificatie opzich. Helaas opnieuw drama, want na een zware crash van een andere deelnemer lag de sessie een lange tijd stil dankzij een code rood en werd de kwalificatie ingekort tot wel vijf hele minuten… Met een opwarm ronden van ruim 3.30 minuten lang werd het dus een one lap kwalificatie. Helaas bracht deze ronden met verkeer Jorn niet verder dan P15 in een veld met 29 auto’s. Een dag om snel te vergeten en de focus op twee inhaalraces te zetten, daar worden de punten verdeeld!

De eerste race werd gereden door Youri die gemotiveerd was tot het bot om zich naar voren te vechten. Helaas leek een overwinning vanaf moment één al onmogelijk in de junioren klasse, want met Daan Pijl op pole was hij 14 plekken verder weg. Het doel was het podium behalen bij de junioren en algemeen zover mogelijk naar voren komen. Na een goede start wist Youri vanaf P15 door de stomen naar P10, waarna het zowel voor hem, als achter hem, helemaal mis gaat. O.a. Rik Koen crasht hard op de Eau Rouge, maar ook vijf andere Fiesta’s klappen op elkaar. Gelukkig zijn alle rijders oké maar de schade is enorm. Code rood, iedereen weer terug naar de begin plek. P15 dus.
Zonde, want de start was super en de aansluiting met de kopgroep was er gelijk. Na ruim twintig minuten wachten wordt de race achter de safetycar herstart en begint de race opnieuw. Youri vecht zich opnieuw richting de top 10 terug en ligt op een P3 in de klasse. De auto rijdt echter voor geen meter, hij stuurt niet lekker in en is onvoorspelbaar aan het glijden in de snelle bochten. Youri rijdt op eieren en probeert zijn banden, zover het lukt, te sparen voor een eindsprint. Helaas komt deze eindsprint er niet omdat de race, uit het niets, eerder wordt afgevlagd. Jammer, want er zat meer in. P9 algemeen en een P3 in de klasse maken het resultaat prima, maar er zat zeker meer in!

Jorn zijn race begon opnieuw vanaf P15 en ook voor Jorn was het doel helder: Zover mogelijk naar voren komen! En dat lukte! Na een rustig begin, omdat de auto nogsteeds niet lekker reed, kwam Jorn als een diesel op stoom en wist zelfs in één actie 5 Fiesta’s te passeren! Een briljante actie! Maar dat was nog niet alles, want Jorn ging door, door tot het bittere einde. Na een half uur racen bracht Jorn de NXT Racing Fiesta binnen op een P5 algemeen en opnieuw op een P3 in de junior klasse! Een top prestatie! Met trots stond Jorn op het podium waarbij de zure nasmaak van het weekend werd weggespoeld met een iets mindere zure kinderchampagne!

Al met al een weekend met up’s en downs waarbij de teamspirit het won van de pech! Met trots en twee bekers reist NXT Racing terug naar Nederland waar zij zich gaan klaarmaken voor de eerste races op Nederlands bodem van dit seizoen.

Wij danken onze sponsoren:

– Tomcat Orange

– Auto en Camperservice Gert Boertien

– Hotel de Pelikaan Texel

– One2Wash

– Iunxi

– Cyso

– Vesto schoonmaakbedrijfsdiensten

– L. Joren autoschade

– Colourprofile

– Jumiko

– De bandenbeurs

– V-Max Racing management

Foto’s: Rob Blank