NXT Racing vliegt naar P1 en P3 op het Belgische Circuit Zolder

Het seizoen in de Mazda MX5 cup is in volle gang en met twee ‘’buitenlandse’’ races in één week tijd was het voor de teams en coureurs hard werken. Zo ook voor Zandvoorters Youri Verswijveren en Gudo d’Hont, die dit jaar samen strijden in het teamkampioenschap in de Mazda MX5 cup met hun team Racing for Zandvoort powerd by NXT Racing. De raceweek van de Zandvoorters begon in het Belgische Zolder, een circuit waar Gudo d’Hont nog nooit een wedstrijd gereden had. Gelukkig hielp een testdag, een trackwalk met het team en vele video beelden kijken enorm mee aan de voorbereiding op de racedag.

Gudo was maximaal voorbereid en begon de vrije trainingsessie hoopgevend. Hij had er zin en wilde vooraan in de rij gezet worden door het team zodat hij achter de snelle rijders uit het algemene klassement aan kon rijden. En dit lukte! Gudo reed met het mes tussen de tanden en ging in de slipstream mee van de snelle rijders in de cup. Helaas wilde Gudo net iets te veel waardoor hij na een mooie drift kennismaakte met de grindbak van de eerste linkse. Gudo baalde van het foutje en miste hiermee direct de aansluiting. Gudo wist hierna alsnog een P21 te behalen en een P3 in het teamkampioenschap.

Youri nam de kwalificatie opzich, maar dat was lastiger dan gepland. Youri nam het stuur over van Gudo, want de vrije training liep direct verder in de kwalificatie. Youri had dus iets meer dan 10 minuten om een goede ronden te zetten. Ronden 1 was redelijk, maar nog niet goed genoeg. Helaas volgde in race 2 en 3 verkeer, waarna het in ronde 4 moest gebeuren. Met een verbetering van een hele seconden in de eerste sector leek het een tijd te worden die goed was voor een plek in de algemene top vijf en P1 in de klasse, maar helaas zorgde een crash en een code rood voor een vroegtijdig einde van de kwalificatie. P14 algemeen en P1 in de klasse was het resultaat..

Youri wist wat hem te doen stond en dat was maximaal naar voren toe rijden, en dit lukte! Youri wist na een slechte start vanaf P16 zich terug te vechten naar een P6 en een overwinning in het teamkampioenschap! Dit was ook de startopstelling voor race twee, de race die Gudo op zich nam. Voor Gudo een extra spannend moment, want het werd zijn eerste race op Zolder, maar ook zijn eerste race die hij start in de kopgroep van het veld en als leider in het teamkampioenschap. Met een goede lading gezonden spanning begon Gudo aan race twee en wist lang stand te houden in de groep met coureurs met vele malen meer ervaring dan Gudo heeft als autosport rookie. Helaas ging het na enkele ronden mis en spinde Gudo bij het uitkomen van de laatste chicane. De aansluiting met de groep voor hem was weg maar het gat naar achter was er wel. Gudo hield goed stand en kwam uiteindelijk als P21 over de streep en een keurige P3 in het teamkampioenschap! Dit betekende opnieuw hele goede punten voor het kampioenschap!

Foto’s : Thomas Bakker
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *